Planlægning og kontrol

Planlægning og kontrol er særlig ledelses og styringsdisciplin, der kræver fokus og ressourcer

Planlægning og kontrol handler om ledelse fra rammerne for programmet fastsættes i starten af programmet til udarbejdelse og eksekvering af de planer, som anvendes til at styre programmet i mål.

Planlægnings- og kontrolprocesserne i et program er langt mere krævende end de tilsvarende processer for et enkeltstående projekt. Det handler for eksempel om hvad niveauet for planerne skal være, hvordan og hvor tit programlederen skal følge op på økonomien i forhold til budgettet, eller hvordan programmets ressourcer timeregistrerer. 

Det kræver en dygtig og erfaren ledelse at ramme det rigtige detailniveau, der kan skabe en tro på, at alle væsentlige aktiviteter er med, og som også sikrer, at overblikket bevares og kritisk vej kan følges uden at blive væk i for mange detaljer.

Styring af komplekse afhængigheder

Programmer er i reglen komplekse og er typisk kendetegnet ved mange afhængigheder mellem leverancer, hvilket stiller store krav til styringen af kritisk vej. Ledelsestiden bør derfor bruges bedst muligt, og hvor der er størst behov. Den væsentlige ledelsesopgave her handler om at sikre balance mellem overblik og detaljeret styring og kontrol.