Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

Digitalisering giver muligheder og stiller krav til os alle

06-02-2014 Klumme

Enkelthistorier i aviserne ændrer ikke på det store billede, som er, at digital kommunikation med det offentlige er godt på vej og giver god mening for borgere og for samfundsøkonomien. Men der er stadig masser af arbejde med at gøre det lettere for borgerne at bruge de digitale muligheder.

80 pct. af den skriftlige kommunikation med det offentlige vil foregå digitalt ved udgangen af 2015. Denne overgang til digital kommunikation er et stort forandringsprojekt, der stiller nye krav til os alle sammen.

Når jeg læser historier i min morgenavis om borgere, der føler sig sat af den digitale udvikling, spørger jeg ofte mig selv, om der er noget, som vi kunne have gjort lidt bedre. Men kritikken repræsenterer heldigvis ikke det fulde billede. Hele 75 pct. af danskerne kender nu til planerne for digital kommunikation med det offentlige, og danskerne er godt i gang med at kommunikere digitalt. Fx benytter 73 pct. den digitale løsning, når de skal anmelde flytning.

Rigtig mange af de borgere, som har svært ved it, fx blandt de ældre, har også grebet udfordringen. De organisationer, der tilbyder undervisning i it fortæller mig, at interessen for at gøre sig klogere på brugen af it er meget stor. Fx har Ældre Sagen oplevet en fordobling i antallet af deltagere i deres åbne datastuer, og hos Udbetaling Danmark skete 77 pct. af ansøgningerne om folkepension i 4. kvartal af 2013 digitalt.

Også i kommunerne er man gode hjælpere for dem, som synes at digitalisering er en udfordring. Vi har netop gennemført en undersøgelse af praksis i et antal borgerservicecentre, som viser, at kommunerne har stort fokus på at hjælpe. Læs mere om undersøgelsen i dette nyhedsbrev.

Brugervenlighed er den ømme tå

Trods de gode takter må jeg erkende, at en af vores ømmeste tæer er brugervenligheden i de offentlige selvbetjeningsløsninger, og den opgave mener jeg, bør have høj prioritet hos os alle sammen. Konkret har de fællesoffentlige parter i året der gik udgivet en forpligtende ”udviklingsvejledning” med krav og anbefalinger til, hvordan løsningerne skal udvikles for at sikre brugervenlighed og tilgængelighed. Og i Digitaliseringsstyrelsen har vi sat alle sejl til for, at flagskibet borger.dk bliver meget mere brugervenligt. Det kan du læse mere om i februars nyhedsbrev.

Med venlig hilsen
Lars Frelle-Petersen