Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Stigning i phishingmails i forbindelse med årsopgørelsen

06-03-2015 Digitaliseringsstyrelsen

SKAT offentliggør årsopgørelsen for 2014 på mandag den 9. marts.

Det er i rigtig mange menneskers interesse hurtigt at finde ud af, om de skal have penge tilbage fra SKAT eller betale. Derfor kan det være fristende at åbne alle e-mails, der tilsyneladende kommer fra SKAT.

Desværre er erfaringen, at der i perioden omkring offentliggørelsen af årsopgørelsen ofte sker en stigning i misbruget af SKAT’s navn og logo, hvor it-kriminelle forsøger at lokke fortrolige informationer ud af dig.

Der er tale om såkaldte phishingmail, hvor en e-mail bliver sendt fra en falsk e-mailadresse og ser ud til at være fra en myndighed som fx SKAT. Tanken er, at du skal indtaste de fortrolige informationer, fx dankortoplysninger, cpr-nummer eller lign. på en hjemmeside, der ligner SKAT’s. Senere vil afsenderen bruge oplysningerne til fx at overføre penge fra din bankkonto.

En god tommelfingerregel er, at du aldrig vil blive bedt om at udlevere dankortoplysninger, NemID nøglekort eller lignende fra hverken SKAT, NemID, Nets, politiet o. lign.

En anden phishingmetode er at forsøge at lokke dig til at klikke på et link til en hjemmeside. Når du kommer ind på hjemmesiden, bliver der lagt et program på din computer, der kan aflure fortrolige oplysninger.

Hvis du modtager en phishingmail, skal du blot slette den.

Særlige kendetegn ved phishingmails

Der er flere kendetegn, der kan hjælpe dig til at gennemskue, om der er tale om en phishing-mail:

  • Mailen er sjældent forsynet med dit fulde navn.
  • Flere phishing-mails er skrevet i et dårligt dansk sprog eller bruger ikke æ, ø og å.
  • Mailen beder dig om at udlevere personlige oplysninger, fx nøglerne på dit nøglekort. Seriøse aktører vil ikke uopfordret spørge efter personlige oplysninger som din adgangskode eller dine NemID-nøgler.
  • Mailen prøver ofte at skræmme dig til at gøre noget. Det kan fx være, at dit NemID, betalingskort eller konto lukkes, hvis du ikke følger instruktionerne i mailen inden for en given periode.
  • Mailen opfordrer dig til at følge et link.
  • Hvis du er i tvivl om en e-mail, så kontakt den virksomhed eller myndighed, der står som afsender. Udlad dog at svare på mailen eller bruge kontaktoplysninger i den.

Find flere gode råd og test, om du kan spotte en phishing mail, på borger.dk.