Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Snyde-mails og sms'er lokker NemID ud af danskerne

01-07-2015 Digitaliseringsstyrelsen

En ny bølge af forsøg på snyd rammer i øjeblikket danskerne. Digitaliseringsstyrelsens råd er: Lad være med at give oplysninger fra dig om dit NemID nøglekort. Der er ikke nogen virksomhed med gode hensigter, som nogensinde vil bede om billede af dit nøglekort eller koden.

Et stigende antal danskere oplever i disse uger at modtage en såkaldt phishing-mail (snyde-mail), hvor de bliver opfordret til at afgive NemID koder og nøglekort. På det seneste er disse forsøg på svindel med NemID også flyttet over til telefonen, og flere borgere har modtaget en snyde-sms. Sms’en forsøger at overbevise dig om at uploade et billede af dit nøglekort via et link og truer med, at dit NemID ellers vil blive suspenderet.

 

Afsenderen af mails og sms’er udgiver sig typisk for at være en bank, men den virkelige afsender er en it-kriminel, som ønsker at franarre dig dine personlige informationer med henblik på fx økonomisk svindel.

 

Både Nets, som driver NemID, og bankerne modtager i øjeblikket mange henvendelser fra borgere, der er kommet til at reagere på disse snyde-mails, og er kommet i tvivl, om det nu var det rigtige at gøre.

 

Slet mailen og hjælp din nabo

Hvis du modtager en snyde-mail eller sms, skal du undlade at svare og i stedet slette den. Har du allerede opgivet dine personlige data, skal du hurtigst muligt spærre dit NemID på www.nemid.nu eller ved at kontakte Nets DanID. Alternativt kan du kontakte din bank og sørge for at få spærret for adgangen til den/de konti, du har afgivet oplysninger om.

 

Hvis du bliver opmærksom på, at der er snyde-mails i omløb, så advar gerne familie og venner, som måske ikke er opmærksomme på følgerne af at reagere på sådan en mail.

 

Digitaliseringsstyrelsen advarer generelt på hjemmesiden www.digst.dk, når vi bliver opmærksomme på nye typer af snyd. Du kan hjælpe os med at bekæmpe svindlerne ved at videresende snyde-mailen til Nets' phishing-analyse afdeling, phishing-dk@nets.eu.

 

Mange ved ikke, hvad phishing er

Digitaliseringsstyrelsens rapport ”Borgernes informationssikkerhed” viser, at 57 procent af danskerne ikke ved, hvad phishing er. Tallet er fra januar 2015, og Digitaliseringsstyrelsen har siden da haft fokus på at informere om phishing på Borger.dk og Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside. Desuden søsætter styrelsen til efteråret en informationsindsats med phishing som et af omdrejningspunkterne.

 

Lær mere om phishing

Du kan læse mere om phishing på Borger.dk.