Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Nu kan udenlandske brugere logge på dansk løsning med eget eID

03-07-2015 Digitaliseringsstyrelsen

Nu tages de første spæde skridt på vejen til, at Europas borgere og virksomheder kan bruge egen e-identifikation på danske selvbetjeningsløsninger.

Med vedtagelsen af eIDAS-forordningen har EU-landene besluttet gensidigt at anerkende hinandens elektroniske identifikation (eID) til offentlige selvbetjeningsløsninger. Det betyder, at det på længere sigt bliver muligt at tilgå andre landes digitale løsninger med dansk NemID, og at andre landes borgere og virksomheder kan tilgå danske selvbetjeningsløsninger med eget eID.

For at høste tekniske erfaringer forud for implementeringen af den kommende såkaldte ”eID-gateway” har Digitaliseringsstyrelsen igangsat et pilotprojekt. Det kører inden for rammerne af det fælleseuropæiske pilotprojekt e-SENS. I samarbejde med Erhvervsstyrelsen er det nu lykkedes i testmiljøer at logge udenlandske brugere fra Sverige og Estland på Erhvervsstyrelsens selvbetjeningsløsning RUT – Registeret for Udenlandske Tjenesteydere.

I de næste faser i pilotprojektet planlægger Digitaliseringsstyrelsen også at samarbejde med tjenesteudbydere for borgervendte danske selvbetjeningsløsninger.

Når de tekniske erfaringer fra piloten er høstet, igangsættes et projekt, der skal sætte eID-gateway’en i produktion. Senest til september 2018 skal eIDAS-forordningen være implementeret.

Danske borgere kan også logge på udenlandske løsninger
På længere sigt bliver det også muligt for danskerne at tilgå andre landes digitale løsninger med NemID. I marts 2015 lykkedes det i testmiljø at logge på en svensk selvbetjeningsløsning med dansk NemID.

Læs mere om dansk login på udenlandske løsninger.