Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Klar, parat, digital studiestart

02-02-2015 Digitaliseringsstyrelsen

Starter du studie i februar? Og flytter du i den forbindelse hjemmefra? Så er der nogle ting, du skal have styr på inden, og som du skal klare på nettet. Digitaliseringsstyrelsen guider her til en god studiestart og flytning.

Nu hvor  kalenderen viser februar, står landets professionshøjskoler, medicinstudier og andre uddannelsesinstitutioner klar til at tage imod Danmarks kommende læger, sygeplejersker, socialrådgivere, fysioterapeuter og mange andre nye studerende. For mange unge betyder studiestart også flytning – måske for første gang. Og det betyder, at man skal melde flytning og måske skifte læge. Mange har også mulighed for at søge om SU eller boligstøtte. Med NemID ved hånden er det hele klaret på nettet.

"Studiestarten er en spændende tid, hvor der sker rigtig meget. Der er også mange praktiske ting, som der skal styr på. Det skal i dag klares på nettet, hvilket bare er nemt og bekvemt for de fleste studerende, fordi de er vant til og godt rustet til den digitale verden," siger Louise Palludan Kampmann, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. Hun tilføjer:

"Fordi det hele foregår på nettet, kan man også klare tingene, selvom man er ude at rejse. Det gælder også den digitale post fra det offentlige. Man skal bare huske sit NemID og gå på borger.dk. Så gør det ingen forskel, om man er i Kolding, Kuala Lumpur eller Kingston."

NemID kan du bestille på www.nemid.nu eller få på kommunens borgerservice.

Det skal du huske, når du starter studie og flytter hjemmefra

 1. Søg SU
  www.su.dk  søger du SU til din uddannelse, hvis den er SU-berettiget. Her kan du også søge om SU-lån og særlige tillæg, hvis du er forsørger eller har et handicap. Du kan tidligst søge om SU en måned før, du starter på din uddannelse, og sidste frist for at søge SU er den sidste dag i måneden. Ønsker du SU fra februar måned, skal du altså søge senest den 28. februar.
 2. Søg ungdomskort
  Bor du langt væk fra dit uddannelsessted, og benytter du dig af offentlig transport, kan du få et Ungdomskort og dermed spare penge til transporten. På www.ungdomskort.dk kan du logge ind med NemID og ansøge om Ungdomskort.   
 3. Meld flytning til folkeregisteret
  Flytter du hjemmefra i forbindelse med studiestarten, er der flere ting, du skal huske. Først og fremmest skal du melde flytningen til Folkeregistreret – senest fem dage efter, at du er flyttet, da du ellers risikerer en bøde. Heldigvis kan du klare det på nettet. På www.borger.dk logger du på med dit NemID og anmelder flytningen. 
 4. Meld flytning til Post Danmark
  Husk, at du også skal anmelde din flytning til Post Danmark. På www.postdanmark.dk kan du logge på ePosthuset med dit NemID og registrere din nye adresse, så får du videresendt dine breve til din nye bopæl. 
 5. Vælg læge
  Når du anmelder flytning, skal du også vælge ny læge, hvis du flytter mere end 15 km væk fra din nuværende bopæl. Du kan vælge mellem de læger, der er åbne for patienttilgang. På www.sundhed.dk kan du læse mere om de praktiserende læger i dit nærområde og finde information om deres åbningstider m.v.
 6. Digital Post fra det offentlige
  Det offentlige sender breve til dig digitalt. Du tjekker din post på borger.dk eller eboks.dk. Husk at opgive dit mobilnummer og din e-mail, så får du besked, når der er ny post til dig.
 7. Søg boligstøtte
  Bor du til leje, er du måske berettiget til boligstøtte. Du søger på www.borger.dk med dit NemID. Før du går i gang, skal du have din lejekontrakt og evt. lønsedler klar i digitalt format, da du skal medsende dokumentationen elektronisk.