Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

”Kære NemID-kunde, send os din kode og et billede af dit nøglekort”

04-02-2015 Digitaliseringsstyrelsen

Sådan var ordlyden i en mail, som rigtig mange danske borgere modtog i midten af januar. Mailen er endnu et eksempel på de mange snyde-mails, der med mellemrum florerer blandt danskerne.

Ifølge rapporten ”Borgernes informationssikkerhed”, som Digitaliseringsstyrelsen og DK CERT offentliggjorde i januar, er langt de fleste danskere heldigvis blevet bedre til at beskytte sig mod phishing og e-mails med vedhæftede filer eller links. Desværre er der stadig danskere, der falder i ved at følge phishingmailens anvisninger om at oplyse adgangskode og uploade et billede af NemID nøglekortet. 

Hvad er phishing?

Phishing er en metode, hvor en afsender ved hjælp af en e-mail forsøger at lokke fortrolig information ud af brugerne. E-mailen bliver sendt fra en falsk e-mailadresse og ser ud til at være fra en myndighed som fx SKAT eller Digitaliseringsstyrelsen. Formålet med phishing mailen er at lokke dig til at indtaste fortrolige informationer, som afsenderen senere vil misbruge.

En phishing mail er sjældent forsynet med dit fulde navn, og ofte er den skrevet i et dårligt dansk sprog eller bruger ikke æ, ø og å. Mailen beder dig om at udlevere personlige oplysninger, fx nøglerne på dit nøglekort, og den prøver ofte at skræmme dig til at gøre noget. Det kan fx være, at dit NemID, betalingskort eller konto lukkes, hvis du ikke følger instruktionerne i mailen inden for en given periode. Det kan se ud som om, at afsenderen på e-mailen er troværdig. Fx kan den stå til at være nem@nemid.nu, nemid@nemid.nu eller support@nemid.nu.

Den seneste tid har dog vist nogle meget professionelt udførte phishing mails, som kan så tvivl om ægtheden blandt borgerne. Hvis du er i tvivl, så husk denne tommelfingerregel: Hverken Nets, SKAT, Digitaliseringsstyrelsen eller andre vil nogensinde bede dig om at udlevere dine fortrolige oplysninger i en mail.

Undgå snyd via phishing mails

Hvis du er i tvivl om en e-mail, så kontakt den virksomhed eller myndighed, der står som afsender. Undlad dog at svare på mailen eller bruge kontaktoplysninger i den. På Borger.dk findes der en masse gode informationer om phishing. Blandt andet kan du tage en test og se, hvor god du er til at spotte en phishing mail. 

Få mere viden om phishing her.

Læs rapporten ”Borgernes informationssikkerhed” (pdf).