Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Nettet giver ældre nærhed og styrker sociale relationer

09-10-2013 Digitaliseringsstyrelsen

Internettet har stor betydning for mange ældre. De har et tættere forhold til familien og venner og ville føle sig ensomme uden adgang til internettet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af DR blandt 493 af Ældre Sagens Facebook-brugere. Undersøgelsen lanceres i forbindelse med Seniorsurf-dagen den 9. oktober, hvor op mod 500 biblioteker og datastuer over hele landet tilbyder ældre en gratis introduktion til internettet.

En ny undersøgelse foretaget af DR blandt 493 af Ældre Sagens Facebook-brugere over 65 år viser, at 77 procent af de adspurgte har fået et tættere forhold til venner og familie, fordi de er på nettet, mens 83 procent føler sig afhængige af at komme på nettet hver dag for eksempelvis at tjekke e-mails. Faktisk har nettet så stor betydning for de ældre Facebook-brugere, at hele 2/3 ville føle sig ensomme uden. Hver ottende af de adspurgte ældre har også datet på nettet.

John Leen og Jette Henriksen er blandt de ældre, der har mødt hinanden via et netdatingsite for ældre:
"Vi er helt åbne omkring, at vi har fundet hinanden på nettet og synes ikke, der var noget flovt i det. Vi var begge blevet alene og havde ikke lyst til at sidde derhjemme og visne. Så vi sprang bare ud i det og har fået nogle fantastiske oplevelser ud af det", siger John og Jette, som i dag bor sammen på Fyn.

Medieforsker og ph.d. Tem Frank Andersen er ekspert i netdating og sociale relationer. Han er ikke overrasket over, at de ældre er godt i gang med at bruge nettet til de sociale relationer.

"Mange af de ældre er aktive og nysgerrige på, hvad nettet kan tilbyde, og nogle springer tilmed ud i netdating. Hvor man før fortalte om børnebørnene over en kop kaffe, så supplerer de ældre nu med de sociale medier til at orientere sig og følge med, fx ved at finde gamle venner og se billeder af børnebørnene på Facebook", siger Tem Frank Andersen.

Hjælp til at komme i gang med nettet

I løbet af det sidste år er 88.000 flere ældre kommet på internettet, sådan at 2/3 af seniorerne nu er godt i gang, viser nye tal fra Danmarks Statistik. For at få de sidste med på it-vognen, slår knap 500 datastuer og biblioteker over hele landet dørene op for Seniorsurf-dagen den 9. oktober. Bag Seniorsurf-dagen står bibliotekerne, Digitaliseringsstyrelsen, Ældremobiliseringen og Ældre Sagen. Skuespiller Lisbet Dahl er ambassadør for Seniorsurf-dagen og vil gerne inspirere andre seniorer til at komme i gang med at bruge computer og internet:

"Jeg vil opfordre alle, der har svært ved at komme i gang med at bruge nettet til at møde op til Seniorsurf-dagen. Det er et fint tilbud til alle ældre, uanset niveau, hvor man kan få hjælp til at komme i gang i et stille og roligt tempo", siger Lisbet Dahl.

Til seniorsurf-dagen kan de ældre også melde sig til efterfølgende it-kurser. Det har 66-årige Brita Rehder Nilsson eksempelvis gjort. Hun kom for et år siden på begynderkursus hos Ældre Sagen og er netop fortsat i et nyt forløb for at blive endnu bedre, når hun går til tasterne.

"Jeg ville gerne lære at gå på nettet selv, så jeg ikke skulle være afhængig af andres hjælp. Nu bruger jeg det hele tiden – fx til at e-maile, til at finde biograf- og koncertbilletter, betale regninger på netbank og til træningsprogrammer for at styrke leddene", fortæller Brita, som ikke længere er bange for at gøre noget forkert foran computeren.

Deltag i en digital quiz

Deltagerne på Seniorsurf-dagen får mulighed for at deltage i en digital quiz, som er udviklet af DR. I løbet af quizzen kommer deltagerne til at prøve kræfter med hjemmesider som blandt andet borger.dk, rejseplanen.dk og wikipedia.org.

På de knap 500 steder er der hjælp at hente fra erfarne computerbrugere, som kan guide igennem quizzen, hvor man kan vinde blandt andet en iPad eller en DukaPC. Find quizzen på www.dr.dk/seniorsurf (det er ikke længere muligt at prøve quizzen).

Flere informationer