Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

NemID udvikles nu til smartphones og tablets

26-06-2013 Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen er klar til at indgå en aftale med Nets DanID om at udvikle NemID til mobile platforme, og danskerne er dermed et stort skridt nærmere at kunne kommunikere med det offentlige på farten.

Siden starten af 2012 har Digitaliseringsstyrelsen ledt efter den rigtige model til at få NemID overført til de mobile platforme – smartphones og tablets. Nu er der fundet den rette tekniske løsning, og en aftale med Nets DanID om at udvikle et nyt NemID-log-in er næsten på plads. Det nye log-in forventes lanceret i 2. kvartal 2014.

Når det nye NemID-log-in er lanceret, vil alle borgere kunne logge på med NemID fra de mobile platforme og tilgå alle funktionaliteter i netbank eller en af de offentlige eller private selvbetjeningsløsninger, som er tilpasset smartphones og tablets, og som tilbyder log-in med NemID.

Ny teknologi – samme nøglekort

Flere og flere borgere er hoppet med på den mobile bølge, og derfor er det afgørende, at de offentlige selvbetjeningsløsninger bliver tilgængelige på de nye platforme. NemID er en vigtig forudsætning for at kunne gøre dette på en sikker måde.

For brugerne vil et log-in med NemID ikke se anderledes ud end i dag, men rent teknisk sker der noget nyt. Den nuværende teknologi, Java, som ikke fungerer på mobile platforme, erstattes af JavaScript, der kan afvikles i næsten alle browsere.

Tilpasning af borger.dk og selvbetjeningsløsninger

Sideløbende med udviklingen af det nye NemID-log-in arbejder Digitaliseringsstyrelsen på en udgave af borger.dk, der virker på både smartphones, tablets og normale pc’er.

De selvbetjeningsløsninger, som man kan aktivere fra borger.dk, eksempelvis ”Meld flytning” eller ”Søg boligstøtte,” stilles til rådighed af forskellige myndigheder. De enkelte myndigheder skal i samarbejde med deres leverandører tage stilling til, om de vil tilbyde selvbetjeningsløsningen i en mobiloptimeret udgave.

Digitaliseringsstyrelsen, KL og en række statslige myndigheder arbejder på at sikre, at et antal selvbetjeningsløsninger bliver parate, når det nye NemID-log-in lanceres. Der arbejdes også på at sikre, at Digital Post skal kunne tilgås fra mobile enheder på en enkel og god måde.

 

Fakta om NemID mobil

  • Digitaliseringsstyrelsen er klar til at indgå aftale med Nets DanID om udviklingen af det nye NemID-log-in.
  • Projektet om at udvikle det nye NemID-log-in i JavaScript er blevet risikovurderet i Statens IT-projektråd og har fået vurderingen ”normal risiko”, hvilket er positivt. Læs mere om risikovurdering af it-projekter i Statens IT-projektråd
  • Finansieringen af projektet sker i fællesskab med bankerne, som betaler halvdelen af udgifterne til projektet. Det samlede beløb for den offentlige andel udgør 23,6 mio. kr. for udvikling. Den offentlige andel deles mellem staten, kommunerne og regionerne med fordelingsnøglen 40 – 40 – 20.