Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Digitaliseringen tager fart i mange kommuner

19-06-2013 Digitaliseringsstyrelsen

Nye tal viser, at danskerne gerne vil kommunikere digitalt med det offentlige. I nogle kommuner bliver mere end 90 pct. af flytteanmeldelserne indgivet digitalt, og helt op mod 98 pct. af de blå sygesikringskort bliver bestilt med et klik. Der er dog store forskelle mellem kommunerne.

Siden 1. december 2012 er danskerne gået på internettet, når de for eksempel skulle skrive deres barn op til vuggestue eller melde flytning. I begyndelsen af juni 2013 vedtog Folketinget, at computeren også skal være førstevalg, når borgerne fra 1. december 2013 skal søge om navneskift, skifte læge, anmelde cykeltyveri eller 26 andre ting. Danmark er dermed godt på vej til at smide papir og blanketter ud og erstatte det med selvbetjening hjemme fra sofaen. Og nye tal viser, at danskerne mange steder er flittige med tastatur og mus, når de skal i kontakt med det offentlige.

En forårsmåling blandt 54 kommuner viser, at 87 pct. af de udstedte blå EU-sygesikringskort er bestilt via de digitale selvbetjeningsløsninger, mens 72 pct. af periodens flytteanmeldelser er indberettet digitalt.

Danskerne er klar - Frederikshavn rykker

Det er ikke overraskende, at man i nogle kommuner har formået at flytte store dele af kontakten med borgerne til digitale kanaler, for danskernes it-færdigheder er generelt meget høje. Hele 84 pct. af befolkningen fra 16-89 år er på internettet hver uge, og mere end 3,8 millioner danskere har et NemID, som giver adgang til at benytte de mange digitale selvbetjeningsløsninger, som det offentlige stiller til rådighed.

Det er dog ikke alle kommuner, der har lige let ved at hjælpe borgerne over på de digitale kanaler. Mens 83 pct. af de udstedte sundhedskort i Frederikshavn er blevet bestilt online, er landsgennemsnittet blot 43 pct.

”Jeg er glad for, at digitaliseringen af Danmark går den rette vej, og at der er flot fremgang i mange kommuner. Der er nogle kommuner, der leverer imponerende resultater, og de fortjener stor ros. Men det er slående, at der er så store forskelle mellem kommunerne. Det er vigtigt, at vi lærer af de bedste, for der påhviler os alle et stort ansvar for at få digitaliseringen ud over rampen,” siger direktør i Digitaliseringsstyrelsen Lars Frelle-Petersen.

Regeringen og KL er med den netop indgåede økonomiaftale blevet enige om, hvilke kommunale områder der bliver digitale fra december 2014, heriblandt ansøgning om parkeringslicenser og ansøgning om byggetilladelse.

Fra 2016 forventer det offentlige samlet at spare over 900 mio. kr. om året alene ved, at det hvert år frem til 2015 bliver obligatorisk for borgerne at benytte digital selvbetjening.

Følg fremdriften på digitaliseringen af det offentlige Danmark her