Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Overblik over fællesoffentlig digital infrastruktur

10-10-2012 Digitaliseringsstyrelsen

Nu kan alle it-projektledere og it-arkitekter nemt og hurtigt få et overblik over alle de mange fællesoffentlige digitale services og komponenter.

Digitaliseringsstyrelsen har lavet et samlet overblik over fællesoffentlige infrastrukturløsninger , der udvikles i regi af Digitaliseringsstyrelsens Center for Digital Infrastruktur. Målet er, at øge anvendelse og genbrug af de fælles løsninger, og derigennem bidrage til bedre og billigere løsninger overalt i den offentlige sektor. F.eks. er der mange af løsningerne, der ikke blot tilbyder en kørende service, men også softwarekomponenter udviklet i open source, som andre myndigheder kan bygge ind i deres egne løsninger og dermed spare tid og penge på udvikling.

Overblik for it-projektledere, it-arkitekter og beslutningstagere

Målgruppen er primært offentlige it-projektledere og it-arkitekter, men kan også være nyttigt for eksempelvis it-chefer og udviklere, og det er frit tilgængeligt både for myndigheder og leverandører.

"Der er ingen tvivl om, at overblikket kan være til gavn for de mange it-projektledere og beslutningstagere omkring it-udviklingsprojekter i staten. Overblikket skaber gennemsigtighed og kan give nyttig erfaringsudveksling og mulighed for genbrug af løsninger på tværs af myndighederne.  EA Tjeklisten er et godt redskab til en bedre styring og dokumentation". Siger Morten Ellegaard, der er kontorchef i Ministeriernes Projektkontor i Digitaliseringsstyrelsen, som bl.a. har ansvar for review af større statslige it-projekter.

Overblikket kan også give værdi lokalt i en kommune. Martin Scheil Corneliussen, Innovation og Digitalisering, Hjørring Kommune mener, at “det er rigtigt godt, at det er på forskellige niveauer, og at man kan læse helt kort om tingene og så efterfølgende bevæge sig dybere.” Og han efterspørger mere af samme skuffe: “Rigtigt spændende med det, der ligger nu – reolen med en lille beskrivelse etc. – det bør bare udvides helt vildt. Det ville være fantastisk.

Less is more

Overblikket samler den nødvendige og tilstrækkelige information til at orientere sig. Derfor er der stramme rammer for de informationer der præsenteres. 
  • Alle løsninger er placeret ind i en fælles reol, der viser løsningerne navne, kategori og hvorvidt der er tale om service og/eller komponenter til genbrug.
  • Hver løsning er beskrevet på et stamkort med de vigtigste oplysninger, som man har brug for, for at tage stilling til eventuelt tilslutning / anvendelse af løsningen, herunder såvel forretningsmæssigt rationale som tekniske krav. Der er tillige links til uddybende dokumentation. Hver løsning er tillige dokumenteret med en eller flere tegninger, viser it-arkitekturen fra et eksternt anvender-perspektiv
De valgte tegninger (views) svarer til dem, der anbefales i den fællesstatslige it-projektmodel. De er baseret på den internationale standard Archimate og lavet i et open source-værktøj kaldet Archi. På den måde kan man selv downloade tegningen og arbejde videre med den i relation til sit eget projekt. Klik her for at se overblik over fællesoffentlige infrastrukturløsninger. Overblikket er udviklet af Kontor for Systemudvikling og Grunddata som led i initiativet Fælles overblik over it-arkitekturen,som er en del af den tværoffentlige digitaliseringsstrategi. Initiativet står også bag OIO EA tjeklisten, der er et dialogværktøj til kvalitetssikring af it-projekter.