Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Ny virus bag netangreb

22-02-2012 Digitaliseringsstyrelsen

I forrige uge oplevede vi et målrettet angreb mod NemID. En analyse viser nu, at de berørte computere er blevet angrebet med en særlig virus.

I forrige uge oplevede vi et målrettet angreb mod NemID. Angrebet førte til flere tilfælde af misbrug i brugernes netbank.

Læs netbanksvindel ved brug af NemID

En analyse viser nu, at de berørte computere er blevet angrebet med en særlig virus. Brugerne har samlet virussen op fra forskellige hjemmesider, hvor de har klikket på links eller bannere. Her er typisk tale om legitime hjemmesider, der er blevet angrebet af hackerne.

Når brugerne gik ind i netbanken opsnappede hackerne først bruger-id og adgangskode. Derefter viste hackerne en ekstra dialogboks for brugerne, hvor brugerne blev bedt om at indtaste en nøgle fra nøglekortet. Med alle tre oplysninger – bruger-id, adgangskode og nøgle – kunne hackerne selv logge ind i netbanken og overføre penge.

Virussen er en ny trojaner

IT-sikkerhedsfirmaet CSIS har analyseret koden fra virussen og kan bekræfte, at angrebet har været rettet specifikt mod Danmark og brugen af NemID i netbanken. Virussen er en ny variant af en trojansk hest, og via en dybdegående teknisk analyse, kan CSIS konstatere, at den tilhører en helt ny familie.


Eftersom det er en ny variant af en trojaner, udviklet specifikt mod NemID, er den ikke kendt af de gængse antivirusprogrammer. De angrebne brugere havde alle et antivirusprogram installeret, der ikke fangede virussen. CSIS har informeret antivirus-udbyderne og anbefaler, at den nye trussel medtages i fremtidige opdateringer.

Vær mistænksom, hvis noget er anderledes

Vær meget opmærksom på, om noget er anderledes, end det plejer. NemIDs log-in-billede ser altid ens ud.
Du bliver kun bedt om at indtaste en nøgle fra nøglekortet umiddelbart efter, at du har indtastet dit bruger-id og adgangskode. Sker det ikke som en del af dette normale forløb, så skal du være på vagt.

Hvis du bliver bedt om en ekstra nøgle fra nøglekortet, så luk straks browseren og kontakt din bank.

Scan din computer

I samarbejde med Finansrådet og CSIS er der nu udviklet et program, der kan tjekke, om din computer er angrebet af den konkrete virus. Programmet hedder "BankTexeasy Detection Tool". Vi anbefaler alle brugere af NemID at downloade programmet, der automatisk scanner din computer på få sekunder. Programmet er gratis.

Hent BankTexeasy Detection Tool (LINKET ER DESVÆRRE IKKE LÆNGERE TILGÆNGELIGT)

Tryk på "Åbn". Dobbeltklik på filen "Bank TexeasyDetect". Tryk på "Kør". Tryk på "Scan". Nu kører programmet automatisk og tjekker, om der er virus på din computer.


Når programmet har scannet din computer, vil der komme en smiley frem. Grøn smiley betyder, at din computer ikke er inficeret. Rød smiley betyder, at den er inficeret. Kontakt straks din banks support, hvis du får en rød smiley.

Opdater din computer

Selv om den nye trojaner er så ny, at den ikke blev fanget af de gængse antivirusprogrammer, er det generelt meget vigtigt, at du holder dine programmer opdaterede. Vi har samlet en række gode råd om sikkerhed.

Læs gode råd om sikkerhed 

Finansrådet har sammen med DK-CERT og TDC lavet en hjemmeside med anbefalede programmer, der kan hjælpe dig.

Læs om anbefalede programmer på opdaterdinpc.dk (LINKET ER DESVÆRRE IKKE LÆNGERE TILGÆNGELIGT)

NemID er stadig sikker

Det er vigtigt at understrege, at det seneste angreb fra it-kriminelle ikke ændrer ved den generelle sikkerhed bag NemID. Du kan trygt anvende din netbank, som du plejer.

Nets DanID vil sammen med bankerne nøje analysere de pågældende hændelser og vurdere, hvilke yderligere tiltag der kan iværksættes for at forebygge denne form for svindel.

Hvis du er i tvivl, om du har været udsat for hacking i din netbank, skal du kontakte din banks support.