Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Vi begynder dog først, når du klikker dig videre til næste side.

Læs mere om cookies

 

Danskerne bruger mindre og mere energirigtige computere

05-07-2012 Digitaliseringsstyrelsen

Den bærbare computer er for alvor blevet den foretrukne computer i de danske hjem. Det er godt for miljøet. Til gengæld er der tegn på en brug og smid væk-kultur hos it-brugerne

Det går fortsat fremad med grøn it i Danmark. I hvert fald, hvis man måler det på danskerne foretrukne hjemmecomputer. For ti år siden havde man typisk en stor strømslugende computer ledsaget af en endnu større strømslugende skærm. I dag er denne erstattet af en strømsvag bærbar computer.

I Danmarks Statistiks undersøgelse af grøn it i befolkningen fra efteråret 2011 svarer 66 procent, at den mest anvendte computer i hjemmet er en bærbar computer. Kun 34 procent svarer, at de primært anvender en stationær computer. I en tilsvarende undersøgelse fra 2010 var tallene henholdsvis 61 og 39 procent. Den stationære computer har altså tabt betydeligt terræn fra 2010 til 2011.

Den bærbare er god for miljøet
Den stigende brug af bærbare computere er godt nyt for miljøet, da en bærbar computer bruger 2-5 gange mindre strøm og dermed udleder 2-5 gange mindre CO2 end en stationær computer.

Tendensen vil fortsætte de kommende år, da undersøgelsen også viser, at flere og flere køber de helt små og meget energibesparende computere som netbooks og tablet-computere, fx iPad.

Undersøgelsen viser dog også, at befolkningen på nogle områder handler knapt så miljørigtigt. Bl.a. tyder det på, at befolkningen har en brug og smid væk-kultur på it-området. 73 procent af befolkningen har aldrig betalt for at få repareret en computer, og 47 procent har aldrig opgraderet deres computer. Denne adfærd er ikke god for miljøet, da opgradering eller reparation af en computer belaster miljøet væsentlig mindre end produktionen af en ny computer.

Fakta

Undersøgelsen Grøn it – miljøvenlig it-anvendelse i befolkningen 2011 er gennemført af Danmarks Statistik i samarbejde med Videncenter for grøn it i Digitaliseringsstyrelsen. Undersøgelsen omfatter danskere i alderen 16-74 år. Tallene ovenfor er baseret på den del af befolkningen, som har computer i hjemmet.

Undersøgelsen kan hentes på Danmarks Statistiks hjemmeside

Kontaktinformation

Projektleder for grøn it, Peter Schliemann, pesch@digst.dk, 2534 6812